Gazdaggá tenniközös programolvasástablet

TEGYÜK GAZDAGGÁ GYERMEKEINKET! TANÍTSUK MEG ŐKET AZ OLVASÁS SZERETETÉRE.

TEGYÜK GAZDAGGÁ GYEREKEINKET, TANÍTSUK MEG ŐKET AZ OLVASÁS SZERETETÉRE.

TABLET, LAPTOP, JÁTÉKOK, OLVASÁS?

Tudsz azonosulni a kütyük adta virtuális világgal, de szeretnél a gyermekednek értéket, kultúrát adni? Mankót a kezébe, amiben megtalálhatja magát, élethelyzetének megoldásait, ahova fordulhat, ha te nem vagy mellette? Akkor tegyél meg egy fontos dolgot, tanítsd meg gyermekeidet az olvasás szeretetére.

MANAPSÁG

„Tedd már le azt a sz@.t, vegyél inkább egy újságot a kezedbe és olvassál” szólt a mellettünk lévő apa a gyerekéhez nyaralásunk alatt. Na, hát így biztos nem fog menni… Az viszont igen, hogy tollat ragadjunk és a boncolgassuk, hogy lehet-e ezt jól csinálni?

VALLOMÁS

Had kezdjük egy kicsit korábbról, repülj vissza néhány tíz évet és emlékezz vissza tizenéves helyes önmagadra. Tégy most egy vallomást magadnak. Szerettél olvasni? Hányszor utaztál buszon, vagy ültél valami váróban könyvvel a kezedben úgy, hogy közben olvastál?

Én bevallom szerintem egyszer se.  Kimondottan kerültem még a kötelező olvasmányokat is. Bár csodás apukám van, aki rendre mesélt nekem az olvasás fontosságáról, mindig hangsúlyozta, hogy vannak helyzetek, amiket csak intelligenciával lehet kezelni. Mutatta milyen sokat olvasott, dolgozó szobája is tele volt könyvekkel, de ez akkor még nem érintett meg engem. Később az egyetemi „100 oldalakat tanulj meg óráról órára” módszer sem segített megszerettetni az olvasást. Ám amikor dolgozni kezdtem, és a munkám tökéletesítéséhez kerestem könyveket – olyanokat, amik érdekeltek is – akkor valami megváltozott. Az óta már értem, amit egész pici koromtól tanítottak nekem.

MIT ADJUNK A GYEREKEINK KEZÉBE?, ÉS MIKOR?

A mai gyerekeket kitűnő irodalmi környezet veszi körül, gyönyörű színes kiadványokkal, az ő érdeklődési és érzelmi szintjüknek megfelelően. Na de azt, hogy használni fogják-e, vagy leragadnak a nagyban fejlődő elektronikai világ kiszolgálásában, azt csak a jó Isten tudja. Minden esetre a közös olvasással együtt töltött idővel, a rendszeres esti mesékkel, a példamutatással, a könyvek szeretetével tehetünk valamit értük, az szinte biztos.

NEM MEGY VARÁZSÜTÉSRE!

A könyv szeretet kialakulása egy folyamat. Mi magunk gyermekeink apró korától éltünk a kemény fedeles könyvek lapozgatásával, zenélős vagy interaktív könyvecskék használatával. Szerettünk úgy olvasni, hogy a képeken közben ujjunkkal mutogattuk, hogy épp mi történik, minek mi a neve, így tanítottuk például a szavakat. Egyszer csak azt vettük észre, hogy már maguktól is szívesen elgügyörészik a fejükben lévő történeteket. Az esti mese pedig rendszeresen megvolt, és megvan mai napig is, amit egyébként igényelnek és várnak is kicsik és nagyok egyaránt. Persze azért mondjuk el azt is, hogy a keresztelő pénzükből tabletet kaptak. Na meg hogy pici koruktól nézhetnek azon is mesét, és ahogy nődögéltek, játszhattak is rajta, de legtöbbször időhöz kötötten. Hogy ki miben hisz, természetesen magánügy. Van, aki minden nap oda adja ezeket az elektronikai eszközöket, van, aki csak szünnapokon, valaki órákat enged, valaki 10-20 percet. Ezt mindenki maga tudja, de az biztos, hogy a kezünkben lévő nagy fegyverrel, az olvasás szeretetével kényszer nélkül adhatunk változatos időtöltési lehetőséget gyermekeinknek. Elképzelhető hogy ezt később e-bookon, vagy az internet által fogja gyakorolni, de az olvasás szokásának kialakításához vezető út a papír lapokkal kezdődik.

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

Tóth István barátunk, aki mellesleg média szakember azt a tanácsot adta, hogy ne tiltsuk gyermekeinket a kütyük világától, sokkal inkább nézzük velük, és értsük meg azt, ami érdekli benne őket. Hogy miért azt a műsort nézik, amit, hogy miért azt a játékot játssza, amit. Ez több szempontból is jó lehet. Közös téma a gyerekkel, és a velük való kapcsolatunk erősítése, hiszen ezt ketten csináltuk, egy közös élmény, én megértem őt, tudom róla kérdezni, azonosulok vele. Másrészt mivel én megértem, ezért ő is elfogadhatja a javaslatomat, hogy ez klassz, és hogy erre ennyi idő elég is volt. Azt is könnyebb átadni, hogy ez az élet nevű tortának csak egy szelete és ezer más szuper dolog van, ami hasonló jó érzéssel fogja őt eltölteni, amit felfedezhetünk együtt.

KULTURÁLIS ÉLMÉNY, ÉRTÉKREND ADÁSA, KÖZÖS PROGRAM AZ “ÜVEGHEGYEKEN TÚL”.

Ilyen például egy 21 század előtt virtuális világ, ahol még sárkányok élnek, ahol minden pillanatban győz valahol a jó. Ahol meg kell küzdeni a királylányok kezéért, ahol a szegény legény is megszerezheti a fele királyságot. Ahol minden jó, ha a vége jó. Ez pedig a könyvek birodalma. Ráadásul pont a nekik szóló könyveké, amiket nagy könyvesboltoknak köszönhetően rengeteg példányban sokszor programokkal fűszerezve lehet helyben lapozgatni.

Ahova érdemes olyankor menni, amikor zenés program van, vagy egy író-olvasó találkozó, olyan, ahol az a szerző van ott, aki az ő kis kedvenc mesealakját megteremtette és papírra vetette. Ráadásul elviheti az otthoni kis könyvét, amibe beleírják a nevét és azt, hogy szeretettel. Ha pedig már nem akarunk újabb könyveket a polcainkon tudni, mert szinte nincs hova tenni, vagy költséges lenne, vagy túl sokra lenne szükségünk akkor pedig tárt karokkal várnak minket a könyvtárak.

HOGY TEGYÜK GAZDAGGÁ GYERMEKEINKET?

Nincs könnyű világ ma sem, válunk, újra házasodunk, költözünk, csalódunk, újabb gyermekkel bővülünk, meghalnak a nagyszülők, szerettek. Millió élethelyzet, aminek kezelése most és mindig is nehéz lesz. Mit gondolsz teljességgel át tudjátok beszélni ezeket gyermekeitekkel? Vagy jót tesz a lelkének, ha lát ezek kezelésére példát szeretni való hősöktől? Esetleg megtanulja azt, hogy sok élethelyzetre lehet megoldást találni a megfelelő könyvekben, ami akkor is ott lesz, ha Anya vagy Apa valamiért épp nem.

Adjuk meg a legtöbbet, amit csak gyerekeinknek tudunk, tanítsuk meg őket az olvasás szeretetére.

Szerző: György-Bodó Beáta


Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk és másokkal is megismertetnéd avagy hozzászólásodat ide kattintva megküldenéd nekem örömmel fogadom! Ha szívesen felhasználnád, kérlek azt jogszerűen tedd, tekintettel arra, hogy cikkeim szerzői jogvédelem alatt állnak, írásbeli hozzájárulásomat szíveskedj kérni az anyagok alkalmazásához. Köszönöm együttműködésed!

György-Bodó Beáta

György-Bodó Beáta

György-Bodó Beáta vagyok, 35 éves 3 gyermekes Anyuka. Oldalam létrehozását 3-4 éve tervezem amióta megfogalmazódott bennem, hogy Anyának lenni nem is olyan egyszerű! :)

Szólj hozzá