Folyóvizes öblítéssel csak a felszíni szennyeződést mossuk le?

Lássuk mivel mossuk tisztára a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy vegyszer és baktérium helyett valóban vitamint együnk.

Nem is olyan rég volt,

amikor gyermekként szedtük az idénygyümölcsöt rokonaink kertjében.  Aznap a felnőtteknek ebédet se kellett főzni, hiszen jól teletömtük pocakunkat mindenféle földi jóval. Igaz , néha megkérdeztük, hogy mossuk-e meg?  Legtöbbször csak azt válaszolták: ”Egyed fiam, idén nem volt időnk permetezni.” Akkoriban így volt vegyszer és baktériummentes a termés.

Sokan szeretnénk ezt az élményt csemetéinknek is megadni?

De jó is lenne látni, ahogy apróságaink húzkodják a földből a sárgarépát, karalábét és viszik a mamának, hogy tegye bele a levesbe. Még talán a padlóra lehulló fekete homokért se szólnánk. Nos, ha ez várat is magára, az asztalunkra azért igyekszünk oda tenni a szerető gondoskodást, és lehetőség szerint a vitamindús ételeket. Szerencsés az, aki manapság is ellenőrzött gazdaságból, vagy bio piacról tud vásárolni, avagy előre csomagolt „fogyasztásra kész ” terméket tud venni.  Legtöbb esetben azonban maradnak a szupermarketek, piacok toronymagasra pakolt ládáiból való vásárlások. Mindannyian tudjuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek, zöldségeknek a felületén növényvédő, -rovarirtó, -gombaölőszereket, viaszos réteget, olajos anyagokat találhatunk. Pici gyermekeink gyümölcs ételeinek bevezetésénél igencsak foglalkoztatott minket, hogy miként tudjuk a fogyasztandó gyümölcsöket, zöldségeket károsanyagtól mentessé varázsolni, de legyünk őszinték, nem mindig volt idő vagy alkalom tenni ellene.

Szerinted?

Szerinted elég egy sima folyóvizes öblítés, hogy valóban felület-tiszta gyümölcsöt, zöldséget egyél, vagy szükséges vegyszertelenítened? Persze hámozhatunk is, gondolok itt almára, körtére, szilvára, de a mama már régen megmondta, hogy azoknak „a héjában van a vitamin”,  szóval kár lenne.J Édesem!!!

Szerintünk is. Úgyhogy lássuk milyen módszerek léteznek  arra, hogy azt a sok szép tökéletes külsejű finomságot tisztára illetve baktérium-  és vegyszermentesre mossuk.

1, Kezdetben régi családi módszerekkel próbálkoztunk, lássuk mit tud az ECET.

1 liter vízbe 2 dl ecetet tettünk, 10-20 percig hagytuk ázni a gyümölcsöt, zöldséget, majd hideg vízzel leöblítettük és megszárítottuk. Utánajárásunk szerint a baktériumok 98%át, de lehet, hogy csak 95% -át sikeresen elpusztítottuk, és a növényvédőszereket is lepucoltuk. Viszont néhány alkalom után feltűnt, hogy megváltozott a gyümölcs és a zöldség íze, erősen ecetes lett, és a gyerekek sem szívesen ették. Különösen a fürtös-bogyós terméseknél volt ez feltűnő, mint pl.: a szőlő. Ezután megpróbálkoztunk almaecettel is, de hamar elvetettük azt is.

2, Itt a tuti! Ugyanis következett a jól bevált, és azóta is sláger SZÓDABIKARBÓNA, leginkább a semleges íze és hatékonysága miatt használjuk szívesen mai napig is.

” Recept” 1 liter vízhez hozzáadunk 1 evőkanál szódabikarbónát, 10-15 percig áztatjuk a gyümölcsöt, zöldséget, majd hideg víz alatt leöblítjuk, és megszárítjuk. Ezt a módszert szívesen használjuk NARANCS, CITROM tisztítására is mielőtt a héját  sütibe reszelnénk, vagy épp cikkekre vágnánk, hogy teát vagy limonádét díszítsünk, ízesítsünk vele.

3,Egyéb módszerek:

Valaki a MOSÓDIÓ használatára esküszik. Jómagunk csak olvastunk róla. A recept alapján fél liter vízbe tesznek 4-6 mosódiót, felforralják, lehűtik, majd pedig néhány percre benne áztatják a gyümölcsöt, zöldséget. Aztán leöblítik, szárítják.

Kipróbáltunk a kereskedelmi forgalomban kapható GYÜMÖLCSMOSÓ folyadékot. Mi elégedettek voltunk vele. Mindig magunkkal tudtuk vinni, makulátlannak tűnt a termés a használata után.

Végezetül pedig a gyógyszertárban kapható NEO-MAGNOL tabletta használatáról tájékozódtunk. Úgy találtuk, hogy ezt inkább mennyiségi gyümölcs, zöldség tisztításánál szokták alkalmazni.

Akkor már csak csinálni kell.

Ha szeretnél eddigi szokásaidon változtatni akkor eláruljuk a nagy titkot. Ezt a mosási rituálét már akkor vesd be, amikor hazavitted a portékát. Mire a többi motyót a helyére rakod, már véget is ér az áztatási folyamat.  Leöblíted a finomságokat és papírtörlőn szárítás után mehet is a polcra, avagy a hűtőbe.

Ha nem így teszel, ez elmarad, és minden megy a régiben…azt pedig nem hagyhatjuk, igaz?

Szóval változtass most! Építsük be együtt ezt az új szokást a hétköznapokba. Tegyünk eggyel több dolgot közösen családunk és magunk egészségéért.

Szerző: György-Bodó Beáta

anya


Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk és másokkal is megismertetnéd avagy hozzászólásodat ide kattintva megküldenéd nekem örömmel fogadom! Ha szívesen felhasználnád, kérlek azt jogszerűen tedd, tekintettel arra, hogy cikkeim szerzői jogvédelem alatt állnak, írásbeli hozzájárulásomat szíveskedj kérni az anyagok alkalmazásához. Köszönöm együttműködésed!

 

György-Bodó Beáta

György-Bodó Beáta

György-Bodó Beáta vagyok, 35 éves 3 gyermekes Anyuka. Oldalam létrehozását 3-4 éve tervezem amióta megfogalmazódott bennem, hogy Anyának lenni nem is olyan egyszerű! :)

Szólj hozzá