bébipapiBoldogsághozzátáplálás

A HOZZÁTÁPLÁLÁS, VAGYIS AHOGY MONDJÁK: AKI SZERET, ETET!

MI IS AZ A HOZZÁTÁPLÁLÁS? MIT ADJUNK? MIKOR ADJUNK? MENNYIT ADJUNK?

Ugye Te is várod, hogy babucidat házi készítésű finomságokkal etesd? Megvan az, ahogy a család többi tagjának főzve arról ábrándozol, hogy, „de fogja ezt majd szeretni a pici!”? Bizony, fogja! Nem is olyan sokára! A lelkes anyukáknak, nagymamáknak köszönhetően legtöbb esetben már 4 hónapos kortól elkezdődik a hozzátáplálás, bár az orvostudomány csak 6 hónapos kortól javasolná azt.

KEZDETI IZGALMAK

Emlékszem, mennyit tétováztam az első almapép készítésénél. Biztos adhatom? Hogyan készítsem? Reszeljem, majd facsarjam? Legyen benne rost? Ne legyen? Vettem gyümölcscentrifugát, turmixgépet, de azóta rájöttem, hogy bőven elég lett volna egy pici helyen elférő botmixer is, amivel mindenféle ennivalót el tudok készíteni a picurinak.

GONDOLKODTÁL MÁR RAJTA, …

… hogy mennyire megoszlanak a vélemények arról, hogy mit és mikor adj a babádnak? Némelyik, 6 hónaposoknak való bébiételes üvegen ott van, hogy joghurtot vagy epret tartalmaz, pedig a magyar orvosi vélemény szerint 1 év alatt mindkettőt érdemes kerülni. Vagy említhetnénk a halat, a tejet, ami szintén kerülendő, mégis benne van egynéhány 1 év alatti bébipapiban.

Akkor mi az igazság? Hogy van ez jól?

A SZAKEMBER TANÁCSA

Picibabás anyukaként magam is szeretném a legjobbat adni gyermekemnek, ezért is kerestem fel neves védőnőket, a kisgyerekes anyukák „suttogóit”. Rendkívül kedves és alapos, lelkiismeretes szakemberekkel találkoztam, akik készségesen meséltek és adtak hasznos tanácsokat a hozzátáplálás témájában.  A beszélgetések során sok érdekes dologra is fény derült.

TUDTAD PÉLDÁUL, HOGY:

  • Nem szabad összekeverni a tápszert az anyatejjel? Pedig hihetnénk, hogy milyen jó bevezetés, amikor fogyóban a tejcsi. De nem, nem mixerkedünk!:) Először fogyassza el babuci az anyatejet, és ha még igényli utána, rápótlásként adhatjuk neki a tápszert.
  • Kerülendő a tápszer újra melegítése? Így van, a megmaradt tápszert ajánlatos kiönteni. Csak frisset érdemes adni, ugyanis 3 óra után fennáll a veszélye, hogy romlásnak indul. Az anyatejjel más a helyzet, annak minden cseppjét őrizzük, megtartjuk, és a következő etetésnél is nyugodtan odaadhatjuk.
  • Tápszerrel nem keverünk gyümölcsöt? Döbbenetes! A védőnők szerint Sinlaccal, Sinemillel lehet, mert ezek rizs-, és szentjános-mag alapú pépek, és tökéletesen alkalmasak a gyümölcsök bevezetésre abból a célból, hogy az ne legyen tömény. Miután a hozzátáplálást pont a tápszer kiváltására vezetjük be, a tápszer helyett érdemes ezeket használni.
  • Kerülni kell a cukros teát vagy cukrozott gyümölcs italokat? Megtudtam, hogy ezektől feketén nőhet a baba foga. Ha teát vagy gyümölcslevet adnál a babának, azt cukor nélkül tedd!
  • Azt, hogy nyáron a nappali hőmérsékletnél 5 fokkal alacsonyabbra kell hűteni a vizet? Érzékeny téma a folyadékpótlás, figyelni is kell rá nagyon! Egyébként pedig, hogy ne legyen unalmas, mindig facsarj bele 1-2 csepp citromot, így szívesebben issza majd a pici.
  • Érdemes tojásmentes kekszet venni? Ilyen például a Hipp baba keksz. A glutént szépen be lehet vezetni vele, de a tojásfehérje, ami csak 1 éves kortól ajánlott, így ezzel elkerülhető.
  • Azt, hogy a darabos kaja csak akkor menjen, ha van kinőtt foga? Jó tanács, hogy mielőtt adni kezded neki, tanítsd meg a rágásra.

FŐZZÜNK BÁTRAN

A védőnőkkel való beszélgetés megerősített abban is, hogy a készen vásárolt bébipapikat hagyjuk a kirándulós napokra, vagy amikor nem tudunk valamiért főzni, és amikor csak tehetjük, készítsük mi a babucink ennivalóját. Miért? Mert ha már kiborítja, a miénket tegye. Vagy ha épp brüget a szájával, a mi főztünk terítse be a fél szobát. Na jó, komolyra fordítva… Azért, mert amit magunk készítünk a babánknak, az egészséges és pár perc alatt kész. És azért is, mert hatalmas sikerélmény, ahogy adhatunk kultúránkból, magunkból, és ahogy a pici megszokja a hazai ízeket.

Végezetül, ajánljuk, hogy kérjetek a helyi védőnőtől hozzátáplálási segédletet, arra vonatkozóan, hogy melyik alapanyagot mikor érdemes bevezetni. Ha ennek híján vagytok szívesen elküldjük azt a változatot, amit a mi gyerekeinknél kaptunk és alkalmaztunk. Reméljük segítségetekre lesz, nyomtassátok ki bátran, és kóstoltassatok mindent, amit csak lehet! Ahhoz, hogy küldeni tudjuk kérlek kattints ide.

Kedvcsináló videókért pedig kattints a lenti képre.

A mindig szükséges húspép recept linkjéért kattints a lenti képre.

 

Örömteli főzést és nagyon boldog perceket kívánunk Nektek!

Szeretettel : A Legjobb Anya Te Vagy!

Szerző: György-Bodó Beáta


Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk és másokkal is megismertetnéd avagy hozzászólásodat ide kattintva megküldenéd nekem örömmel fogadom! Ha szívesen felhasználnád, kérlek azt jogszerűen tedd, tekintettel arra, hogy cikkeim szerzői jogvédelem alatt állnak, írásbeli hozzájárulásomat szíveskedj kérni az anyagok alkalmazásához. Köszönöm együttműködésed!

György-Bodó Beáta

György-Bodó Beáta

György-Bodó Beáta vagyok, 35 éves 3 gyermekes Anyuka. Oldalam létrehozását 3-4 éve tervezem amióta megfogalmazódott bennem, hogy Anyának lenni nem is olyan egyszerű! :)

Szólj hozzá